Spájame kultúry, meníme životy na dobrovoľníckych táboroch na Slovensku

Bratislava,  18. júl 2023. Už 30. rok prichádzajú pomáhať zahraniční dobrovoľníci na Slovensko. Na medzinárodných dobrovoľníckych táboroch ich privíta hrad Brekov, Tibava, dedinka Slatinka pri Zvolene, obec Lukovištia a OZ Barlička v Prešove. Tento rok sú prihlásení dobrovoľníci z Nemecka, Belgicka, Portugalska, Španielska, Talianska, Írska, Lotyšska, Švédska, Holandska a iných krajín.
Počas tábora dobrovoľníci pomôžu s renováciou hradov (Tibava a Brekov). Pripravia voľnočasové aktivity a výlety pre mladých ľudí s postihnutím a seniorov v OZ Barlička v Prešove. Dobrovoľnícku pomoc s environmentálnymi prácami potrebuje aj dedinka Slatinka, ktorá existuje napriek dlhoročnej stavebnej uzávere. Taktiež v rodnej dedine Ivana Kraska, Lukovištia, dobrovoľníci už štvrtý rok prerábajú bývalú školu na umelecké centrum.

Dobrovoľníkov je možné stretnúť počas podujatia „Hody kultúr“, kedy  pripravia prezentácie o svojich krajinách a kultúrach. Vítaní sú všetci z okolia. Pozvánky uverejníme na sociálnych sieťach Facebook a Instagram INEX Slovakia.
Medzinárodné dobrovoľnícke tábory (workcampy) existujú už viac ako 100 rokov. Prvý sa uskutočnil tesne po prvej svetovej vojne, kedy spoločná práca mladých ľudí z rôznych krajín bola ukážkovým vyjadrením solidarity a odmietnutím nepriateľstva medzi dobrovoľníkmi z Nemecka a Francúzska. Počas vojny proti sebe bojujúcimi krajinami.  Odmenou za ich dobrovoľnícku pomoc sú im nové priateľstvá, zážitky, spoznanie nových krajín, zlepšenie sa v cudzom jazyku, mäkké zručnosti ako schopnosť čeliť  výzvam, flexibilita a tiež  dobrý pocit z pomoci, kde je potrebná.

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže. A z prostriedkov EÚ programu Európsky zbor solidarity.

:: Koniec tlačovej správy ::

Bližšie informácie poskytne:

Ing. Miroslava Zváčová, koordinátorka projektov

Tel. 0905 501 078, E-mail: out@inex.sk

INEX Slovakia – občianske združenie, Prokopova 15, 851 01, Bratislava

www.inex.sk

INEX Slovakia

INEX Slovakia (INternational EXchanges) je nezisková organizácia. Pomáha mladým ľuďom osobnostne rásť prostredníctvom medzinárodného dobrovoľníctva, školení lídrov multikultúrnych skupín, informovaním o prínosoch dobrovoľníctva a jeho rozvojom u nás i v zahraničí.  Na Slovensku je jedinou organizáciou svojho druhu od roku 1993. Mladí ľudia spoznajú nové kultúry, vytvoria si nové priateľstvá z celého sveta, zlepšia si jazykové schopnosti, kompetencie, získajú nevšedné zážitky a skúsenosti.

Napísali o nás

myzvolen.sme.sk