Dobrovoľníkom tento rok aj v Grónsku - 28.3.2012

Tlačová správa o Medzinárodných táboroch dobrovoľníckej práce v zahraničí v roku 2012, na ktorých sa môžu prihlásiť ľudia zo Slovenska so záujmom pomôcť na zaujímavých projektoch v rámci celého sveta (napr. aj v Grónsku). Súčasťou tlačovej správy je aj zoznam niektorých táborov v rôznych krajinách. Všetky projekty sú zverejnené v databáze táborov na našej stránke.

:: Tlačová správa ::

Dobrovoľníkom tento rok aj v Grónsku

Bratislava, 28. marca 2012 – už 19-ty rok majú Slováci možnosť prihlásiť sa na medzinárodný tábor dobrovoľníckej práce vo viac ako 50 krajinách na celom svete. Každoročne sa na nich zúčastní takmer 18 000 ľudí všetkých vekových kategórií vrátane 250 dobrovoľníkov zo Slovenska. História organizovania medzinárodných projektov s verejnoprospešným charakterom siaha až do roku 1920, kedy sa uskutočnil prvý takýto tábor vo francúzskej dedine Esnes an Argone zničenej počas prvej svetovej vojny.

Všetky dobrovoľnícke projekty sa každoročne v marci objavujú na webovej stránke www.inex.sk. Pre mladých ľudí predstavujú nielen možnosť vycestovať do cudzej krajiny, ale najmä príležitosť prežiť dva až tri týždne v neobyčajnom multikultúrnom prostredí. Prví slovenskí dobrovoľníci sa počas leta vydajú do Litvy, Talianska, Nemecka, Islandu či na vzdialený Taiwan. V databáze medzinárodných táborov dobrovoľníckej práce sa nachádza viac ako 1500 ponúk. Tento rok sa organizujú tábory aj v Grónsku, či v exotickejších krajinách ako Nepál, Indonézia, Mexico alebo Južná Kórea. Chýbať nebudú ani obľúbené projekty v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Toto celosvetové dobrovoľnícke hnutie je zastrešené organizáciami združenými v medzinárodných sieťach Alliance, Service Civil International a i.

Činnosti, do ktorých sa môžu zapojiť aj ľudia z našej krajiny, sú naozaj rozmanité. Vyskúšať si tak môžu organizovanie festivalu Vikingov na Islande, prácu na bio farme v Estónsku, usmerňovanie fanúšikov počas Majstrovstiev Európy vo futbale na Ukrajine, tradičné sadenie a zber ryže v Hong Kongu, prácu v sobej rezervácii vo Fínsku či opravu hradov a historických budov v Českej republike a v iných krajinách. Dobrovoľníci môžu svojou pomocou prispieť aj počas aktivít pre ľudí s postihnutím, deti alebo seniorov nielen v Európe.

Prvý medzinárodný tábor dobrovoľníckej práce zrealizoval švajčiarsky inžinier Pierre Ceresole, zakladateľ prvej medzinárodnej siete Service Civil International. Jeho pôvodná myšlienka solidarity, mieru a priateľstva prerástla do celosvetového hnutia a postupne sa šírila z Európy do Ázie a Ameriky. Tábory sa postupom času zamerali aj na vzdelávajúci charakter. V súčasnosti okrem vykonávania nejakej verejnoprospešnej činnosti sa účastníci naučia niečo o iných kultúrach, dobrovoľníctve, rozšíria si svoje jazykové znalosti a dozvedia sa viac o aktuálnych problémoch spoločnosti.

Činnosť INEX-u Slovakia je financovaná z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

:: Koniec tlačovej správy ::

V prípade záujmu Vám bližšie informácie o dobrovoľníckych projektoch v zahraničí a na Slovensku radi poskytneme na uvedených kontaktoch:

INEX Slovakia

INEX Slovakia (INternational EXchanges) je nezisková organizácia ponúkajúca nevšedné zážitky, osobnostný rozvoj a zmysluplné prežívanie voľného času mládeže prostredníctvom medzinárodných dobrovoľníckych aktivít a neformálneho vzdelávania. Od roku 1993 podporujeme mladých ľudí v spoznávaní nových kultúr, vytváraní nových priateľstiev z celého sveta a získavaní skúseností. Vďaka nášmu členstvu v medzinárodných sieťach mládežníckych organizácií Alliance for European Voluntary Service Organisations, Service Civil International a Youth Action for Peace vysielame dobrovoľníkov do takmer 80 krajín po celom svete na viac ako 2000 projektov. Na Slovensku každoročne organizujeme cca 15 MTDP s výlučne zahraničnou účasťou. Okrem toho školíme mladých vedúcich prostredníctvom akreditovaného cyklu školení. Dobrovoľníci INEX-u vyvíjajú činnosť v rámci základných kolektívov, pracovných skupín a pravidelných týždňových stretnutí s názvom „Čajové dejchánky“.

INEX Slovakia – občianske združenie, Košická 37, 821 09 Bratislava

Tel. 0905 501 078

www.inex.sk, e-mail: inex(zavináč)inex.sk

kontaktná osoba: Zuzana Dorčíková